Friday, October 03, 2014

Review Blog


Assalamualaikum semua..

Segmen yang akak anjurkan hari tu dah ada pemenangnya kan..

jadi, hari ni akak nak tunaikan janji lah

akak akan buat ulasan sedikit sebanyak tentang blog yang akak pilih ni

ok?

jom layannnn

<3


first masa mula-mula akak bukak blog cik adik kita ni, bersinar-sinar mata akak

hehehe..

yelah, banyak sparkle dalamnya. katanya, semua dia buat sendiri..tak upah orang pun renovate blog dia..samalah akak pon..hihi..semua akak buat sendiri..bakal jadi cikgu kimia yer dik?
congrates tau..bukan calang-calang orang dapat jadi cikgu kimia ni..tambah pulak nak curi-curi masa tuk berblogging ni.

memang cantik cara dia letak sidebar punya hiasan tu..confirm2 perlukan kerja keras tu..

isi cerita tak kurang hebatnya..ada isi-isu semasa, skop-skop perguruan dan macam2 lagi lah..banyak manfaat tuk semua

so, keep it up girl..wish u all the best and be a good teacher someday:)

&

hepi besday dear <3




2.  Cik Syaidah Seha (http://cahayakukasih.blogspot.com)

simple like the owner :)

nice blog dear..i like it..suke ngat dengan kesimpelan blog adik ni

comelll sangatttt

tak banyak gajet, warna matching yang sesuai, font tulisan pun comel..pendek kata memang sesuai lah tuk keseluruhan blog..

sejuk jer mata memandang.

cukup kreatif semasa menulis..dengan gambar2 yang menarik dan macam yg akak ckp tadi, still matching dgn suasana blog tu.

adik student lagi kan?keep it up k..boleh nampak kematangan dalam blog adik ni :)

love it <3




3.  Cik Nurul Syahirah (http://syahirahvaliant.blogspot.com)

another simple blog

adorable with it...simple but still comel lagi..i love the colours..warna2 pastel yg akak mmg suker..tulisan tu cute sgt..hehe

adik baru renovate kan?
header tu walaupun simple tapi cukup menarik.
serius, mmg comel gila dah..kreatif n inovatif
hahaha

seorang student jugak..tapi masih ada masa berblogging..bagus2..akak pun dulu macam tu jugak..
hihi..

teruskan usaha anda..moga2 menjadi seorang blogger yang berjaya suatu hari nanti
inshaAllah..aminn..

belajar leklok yer:)





Dan akhir sekali, ini adalah pemenang bertuah yang akak pilih. beliau juga akan menerima hadiah dari akak :)


"simple tahap kecomelan yang melampau"

hebat tak statement akak ni?

hahaha

addict sgt2 dengan dia punya backgroud warna kelabu tu..kombinasi colour hitam putih yang menjadi..tak terlalu crowded..

header tu tak yah cakap lah..memang akak suka sgt..simple tapi nampak penuh elegan..
dah boleh buat adik punya trademark logo dah ni

bila kita minat kartun sgt2, inilah resultnya kalau kita pandai take n match
bukannya letak gambar kartun ikut suka hati jer..:)

Tahniah dik..TQ jgk tuk segala tutorial yg disediakan..teruskan usaha..jangan berhenti tuk menjadi kreatif mcm ni lagi k
<3



silalah follow blog adik-adik kita ni yer..korang semua pasti akan berpuas hati dengan hasil kerja mereka :)


(p/s: semua blog yg akak pilih semuanya jenis yang simple2 kan?sebabnya akak mmg suka benda simple..bukan yang penuh dengan iklan semata-mata sehinggakan kita dah tak nampak contents nya..kadang2 terlalu banyak benda dlm blog kita pun akan buat ianya jadi slow masa nk bukak..malas akak nk tunggu..hahaha..jahat akak ni..jgn marah yer..:))


sekian..muahhhh

 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Segmen Happy Birthday Miss Balqis


Assalamualaikum w.b.k..

hari ni kita join pulak segmen yang Miss Balqis kita anjurkan ni

ianya bersempena dengan hari lahir beliau yang akan tiba x lama lagi

hehehe











Selamat Lahir my Dear Miss Balqis..May Allah S.W.T bless U always here & hereafter..
keep it up in your blogging life
and 
nice to meet U
<3

xoxo

 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

PEMENANG first time "segmen : blog review"


Assalamualaikum semua..



yeayyyy !!!

dah kuar result dah..ehehehe...macam kuar result exam jer yer.

mula-mula sekali akak nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada yg sudi join dan follow blog akak ni..walaupun tak sampai beratus-ratus yang join, tapi bg akak alhamdulillah dah tu..yelah, first time buat benda alah segmen ni tapi ada jgk yang sudi join..hehehe.

terima kasih banyak-banyak tau..sayang korang ketat-ketat..hehehe

kat sini akak telah pilih 3 blog yang telah menarik mata hati akak untuk direviewkan.


2. Cik Syaidah Seha (http://cahayakukasih.blogspot.com)

3. Cik Nurul Syahirah (http://syahirahvaliant.blogspot.com)


manakala pemenang bertuah yang akan dapat hadiah dari akak & akan dibelog reviewkan jgk adalah:


(p/s: Cik Aina nanti tinggalkan mesej kat email akak ok (nurbaiyah_86@yahoo.com.my)..akak nak alamat & nama..hehehe..TQ)


Tahniah pada yang menang !!!

dan pada yang telah bersusah-payah join tapi tak terpilih tu, jgn putus asa yer..hehehe.semuanya menarik hati akak..semuanya hebat-hebat belaka..hehehe..

jangan risau, akak tetap akan letak semua link blog korang kat sidebar blog akak ni..hihi

sekali lagi, terima kasih banyak banyak banyak banyak sebab sudi join & support akak..very2 appreciate it <3

inshaAllah, ada rezeki lagi nanti kita buat segmen lain pulak k.

jumpa lagi..love u all..x0x0

 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Wednesday, October 01, 2014

First Segmen : Jom Tambah Kawan ! by Lieya Yaya


Assalamualaikum w.b.k...

apakata kali ni kita pakat-pakat join segmen yang di anjurkan oleh adik manis kita Yaya

sambil-sambil kita menambah kenalan yang ada

<3

klik banner & join yer.



akak punya INSTAGRAM


&

akak tag 2 org blogger ini :)



done!


 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tarikh Tutup first time "segmen : blog review" & senarai peserta yang dah join :)


Assalamualaikum semua...

jumpa lagi lah kita yer..hehehe..

kat sini, akak cuma nak bagitahu yang tarikh tutup first time "segmen : blog review" ini adalah pada jam 12.59 minit malam ni 

so, sape-sape yang nak join, masih sempat lagi k

klik banner ini untuk join 



Dan di bawah ni adalah senarai blog yang join..TQ semua..muahhh
  1. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  2. http://adna2029.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  3. http://nurulasyikinmohdanuar.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  4. http://jom-santai-aje.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  5. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/09/segmen-blog-review.html
  6. http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/09/segmen-blog-review.html
  7. http://umikasum.blogspot.com/2014/09/segmen-blog-review.html
  8. http://sweetsouryaya.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  9. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  10. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  11. http://izza-sakura.blogspot.com/2014/09/segmen-blog-review.html
  12. http://annislovelyanis.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  13. http://officalmissyana.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  14. http://cahayakukasih.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  15. http://www.syafiyahluv.com/2014/09/first-time-segment-blog-review.html
  16. http://hidayuayumie.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  17. http://senandunghatiku.blogspot.com/2014/09/blog-review-menarik-nijomjom.html
  18. http://jmbelog.blogspot.com/2014/09/httpnurbaiyahsyaeranblogspotcom201409fi.html
  19. http://nurainahanis.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  20. http://norshamimi.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  21. http://ceritaejoy.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  22. http://bimbinganbelajar29.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  23. http://www.syahidahfadilah.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  24. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html?m=1
  25. http://www.sihatitunikmat.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html
  26. http://mimbarkata.blogspot.com/2014/09/first-time-segmen-blog-review.html

Tunggu yer keputusan nya nanti..stay tune !!

 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Saturday, September 20, 2014

first time "segmen : blog review"


Assalamualaikum semua...


untuk pertama kalinya, akak akan buat satu contest. tapi bukan macam contest sangat pun.
ianya lebih kepada blog review 

tapi, kalau ada blog yang menarik mata hati akak ni, insyaAllah, akan ada pemenang bertuah yang dapat hadiah misteri serta special dari akak :)

segmen ni mudah jer.

follow blog akak ni

dah follow dah?

lepas tu, buat satu entry tentang segmen blog review ni 

(tak payah nak buat entry panjang-panjang pun..ikut suka hati korang lah..just letak gambar kat atas tu dengan link segmen ni pun dah cukup cantikk dah...hehehe)...

kemudian, copy paste entry tu di ruangan comment kat bawah ni

blogger yang bertuah akan di belog review kan oleh akak lah..hehe

tapi, jangan risau..sape-sape yang join semuanya akan akak letak link blog korang kat sidebar blog akak ni.ok?

tarikh tutupnya nanti akak akan bagitahu kemudian yer.

done !..terima kasih sebab sudi join <3


 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

xde motif >3







 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tuesday, September 09, 2014

#UteM @ Melaka


Assalamualaikum w.b.k

Salam sejahtera tuk semua...ececehhhh..skema ngat ayatnya..hikhikhik
Sebenarnya ini kali kedua saya dtg ke melaka ni..
Tahun lepas datang sebab ada trip kat sini.
Tahun ni datang sebab nak menghantar adik lelaki bongsu saya ni haa..
First time dapat tahu dia dapat futher study kat sini...ermmm..jauhhhhhh nya pak cik ooooiiii..
Jenuh nak menyampainya.
Tapi, dah dia nak, kita pun ikutkan jelah..

U dia pun boleh tahan jugak lah..baru lagi..asrama dia pun baru sgt2 lagi..diorg ni first yang rasmi kolej kediaman ni..beruntung korang yer..semua baru..
So, lepas hantar dia semua, sempat lagi lah jalan-jalan kat kota lama melaka tu..bawak mak dengan ayah..seronok diorg..jenuh menunggu diorg melawat muzium...pendek kata, sampai esok pun tak habis..yelah semua nya nak dibacanya..hahaha..sekali sekala kan..
Jalan pusing-pusing bandar ni tak yah cakap lah macamana lenguhnya kaki..yang tak boleh blah tu, gayat pulak masa naik tangga kota A famosa..tinggi weh..malu kokrang..hahahaha..mak ayah steady jer naik.

inshaAllah, ada jugak perancangan lepas ni nak datang sini lagi..adik pun ada kat sini 4 tahun kot..lama tu..itupun mak sedara cakap nak join sekali nanti..ramai-ramai lagi best kan jalan-jalan...lagipun, banyak lagi tempat yang tak pegi..tak sempat..huhuhu..

komen sikit : hotel memang murah kat sini..tapi kena bijak lah sikit..senang kalau boleh booking awal-awal..yang penting kena ada GPS sebab boleh pening jugak dengan jalan-jalan kat sini..barang-barang cenderahati pun boleh dikatakan murah-murah jgk lah..makanannya pun cukup berpatutan.

Selamat melancong !!!!













 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Saturday, September 06, 2014

heart

Assalamualaikum semua :)

Kadang-kadang, matahari yang kita sangka akan terus menyinari kita, memberi tenaga pada kita tak seindah yang kita sangka.

Buktinya, kena penyakit kulit ko mak cik minah oit..berjemur lama ngat bawah matahari ni haa..rosak kulit mak cik yer..bahaya tu mak cik..leh jadi kanser tuu..

Hehehe..motif?

Tak de motif apapun..cuma nak cakap, saya dulu pernah lalui zaman yang mana kita rasa dunia ni kita yang punya. Masa tu tak nampak apa dah..ada boyfren lah, ada geng kawan-kawan, tak payah nak fikir apa-apalah sbb masa tu komitmen pun tak de lagi..yang ada cuma belajar n belajar n belajar.
Manusia yang you olls kenal masa tu akan datang dan pergi dalam hidup you..at the end, Cuma tinggal mereka-mereka ini yang akan setia dgn you hingga ke akhir hayat you.

Sape?

You punya FAMILY

So, please. Be nice to them.

Keluarga ini adalah nyawa saya Lillahita’ala..sampaikan kalau ada sape-sape yang sentuh, confirm akan berhadapan dgn saya dulu.

walaumacamana pun dugaan yang melanda dalam family korang, please stick together.






 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

hye semua !!!


Assalamualaikum semua :)


Dah lama bebenor ambe tak mengedate blog kesanyangan ambe ni.
Ikut hati rasanya nak delete terus jer.
Dah tak de ‘feeling’ nak bukak blog, nak update blog, apatah lagi nak menulis bagai.
Hurmmmm..
No no no..tak baik mengeluh cam ni.
Alahhhh..baru je berapa bulan..bukannya bertaun-taun tak bukak kan..relaxxx lar..
Hakhakhak
Lagipun ada ke yg kisah blog ambe ni ade ke tak..tak de yg kisah pom la..jgn nak perasan sgt lah yer.
Hihihihi
Kalu belog cam irine nadia marcello (maaf kalau salah ngejanya) tu yang tiba-tiba tak de baru org ramai kisah..betul kan?
Kecoh bila dia private kan dulu dia punya belog..ambe pun biasa jugak baca belog dia..jadi bila belog dia tak leh nak bukak, rasa pelik gak la..hehe.
Apa-apapun, cam ginilah viral belog punya pasal..zaman-zaman ambe dulu, mana ada semua ni..tel pun harapkan tel pondok cap ayam tu..ngeee..sekarang ni, penulis belog pun dah macam retis popular dah..

Jadi, konklusinya (tiba-tiba lak dah.hahaha), masa nak delete benda alah ni, terdetik pulak dalam ati ni. Sayang lah pulak kalau delete..bkn senang ni dulu nak buat benda ni..belajar bagai nak gila sebab nak pandai buat blog..padahal masa nak exam tak de lah study cam gini pom..haha..orang lain baru jer buat blog, followers beribu-ribu dah..ambe ni bertahun-tahun tapi takat tu jer follower ambe..hihihi..xpe, kualiti lebih penting dari kuantiti yer (org cakap).

Jadi, terima kasih banyak-banyak yer pada semua yg dah follow ambe selama ni..walaupun tak de apa pun lam belog ni..korang semua ttp ambe hargai..kalu ade yg ambe tak buleh nak follow balik tu, mintak maaf byk2 yer..mungkin ada kesilapan teknikal yg tak membolehkan ambe follow korang balik (bajet cam ramai jer follower ko kan..wekkk) Selagi ambe buleh menaip lagi, inshaAllah akn ambe cuba tak delete belog ni.hehehe.

Alhamdulillah..akan cuba perbaiki apa yang kurang..inshaAllah..aminnn..:)
Apa yang penting???
Kualiti ok !! bukan kuantiti..heeeee


 photo ---.png

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Thursday, September 04, 2014

Segmen : Nak Blog URL By Macam-Macam Cerita


Assalamualaikum...

jom join <3



“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tuesday, January 07, 2014

Segment Bloglist MyCherita #1 2014


SEGMEN BLOGLIST MyCherita #1 2014
Buat pertama kali nya Mycherita melancarkan Segment Bloglist MyCherita #1 2014.Untuk segmen ini seramai 10 orang blogger akan di pilih menghiasi bloglist MyCherita dalam masa 3 bulan (Januari-Febuari-Mac 2014).

Oleh yang demikian berikut adalah syarat-syarat penyertaan :

1. Follow blog MyCherita ( wajib )

2. Add G+ MyCherita ( wajib )

3. Like Facebook Fanpage MyCherita ( Wajib )

4. Buat satu post entri dan beri tajuk segmen "SEGMEN BLOGLIST MyCherita #1 2014 ".

5 . Follow Twitter MyCherita ( jika ada )



Mudah kan..???

Mari sama-sama join segmen ini agar traffic backlink kita akan berterusan mengalir bagi memantapkan kan lagi saham blog kita semua.. ;-)


Sila klik banner diatas untuk menyertai

Segmen bermula 06 Januari 2014 Sehingga 15 Januari 2014

Diharap segmen ini mendapat sambutan dari rakan-rakan semua.

Terima kasih.


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

7 Jan 2014 @ 5 Rabiulawwal 1435 H


Assalamualaikum...

first entry untuk tahun 2014 ni

dah lama tak meng'update' kan blog ni
makin 'berumur' ni, makin slow la pulak blog ni berjalan
hehe..
xpe-xpe 
bagi peluang kat blogger baru pulak yer

tak terlambat lagi rasanya utk saya wish SELAMAT TAHUN BARU 2014
dan juga 
SELAMAT TAHUN BARU 1435 H

inshaAllah
tahun ni akan jadi lebih baik dari tahun sebelum ni

and
wish me the best ya !


"the happiness is mine"


 



“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)