Thursday, April 26, 2012

Memperkenalkan my baby’s bunnies



Assalamualaikum..

Kat sini aku nak kongsi salah satu pengalaman baru yg memang cukup berharga yg telah aku lalui..he3..memang seronok sgt2 lah.
Kalau kat rumah aku ni, mcm2 haiwan ada..tapi kalau yg paling aku kisah pun Cuma kucing la..ha3..burung, ayam, itik, lembu dll tu aku tak ambik port sgt~
So, nak dijadikan cerita, mase besday aku 2 tahun lepas, adik aku bawa balik 2 ekor anak rabbit yg comel sgt2..comel sbb arnab kacuk.he3..bkn arnab yg biasa2 ni tau.
Yg sekor tu aku panggil abit, yg sekor lagi x sempat nak bagi nama sbb x hidup lama…mmg agak terkilan lah..hu3..

Then, bila abit dah besar, kecian la pulak bila tgk die duk ‘meroyan’ sekor2 (al-maklum lah..arnab aku ni arnab jantan..ha2)
Lepas tu, aku merayu2 lah kat ayah aku suh belikan sekor arnab betina tuk dijadikan kekasih si abit ni..he3..sweet sgt!

Cari punya cari, ayah aku jumpa lah kawan die kat kg sebelah..mulanya org tu x nak jual pun arnab die, tapi last2 die jual jgk dgn harga 15 hinggit sekor..he3..
Akhirnya dapat jgk lah si abit teman yg kami beri nama si putih..si arnab kampong..he3
Mula-mula dapat tahu si putih bunting, die x lalu mkn tau..badan die pun nmpk gemuk skit..tapi sbb tak arif sgt sal arnab ni, wak don’t know jelah..he3..tgk2 mase aku nk gi kijer pagi tu, nampak lah 3 ekor anak die..mcm anak tikus aku tgk..tergolek2 kesejukan..masa tu mmg si putih wak tak tahu jerk at anak2 die tu..so, aku ambik anak2 die letak dlm bekas..balik kijer petang tu, try jgk bagi kat si putih suh die susukan anak2 die tu..tp, boleh pulak die melompat sane sini..kecian si anak ni..huhu..

Aku pun ikhtiar la suapkan susu tepung anak sedara aku punya..tapi anak2 arnab ni bertahan selama 3 hari jer..huhu..nmpak sgt anak2 arnab ni xleh terima susu biasa.
Lepas tu, si putih beranak lagi tau..tapi tgk2 anak2 die dah mati semua..mungkin tak cukup bulan kot sbb si putih ni hyperactive sgt2..x mcm arnab lain..
Putus asa jgk lepas tu..kecian pulak bila fkir anak2 die x kan hidup lama..
Tapi entah macmana aku tergerak hati nak cari dlm internet sal penjagaan arnab ni especially babies die..rupa2nya mmg banyak gile info..ha2..mmg aku la yg silap sbb x cari awal2 maklumat2 penting tu.

Then, si putih beranak lagi buat kali ketiga..dan alhamdullilah, 7 ekor kali ni..5 ekor warna putih, 2 ekor lagi warna kelabu..tapi kali ni, anak2 die sihat belaka…sayangkan kalau semuanya mati..
So, aku usahakan lah paksa si putih bagi susu kat anak2 die..2x kali sehari pagi dan petang..mula2 agak susah jgk sbb si putih ni liar skit kn..nk pegang die mmg susah la..tapi lama2 x pyh2 dipegang dah si putih ni..Cuma kena tengok2 lah takut2 die nak lari ke, melompat2 atas anak2 die ke.
Bayangkan lah dlm masa 2 minggu ni, mmg kijean aku mengadap si arnab ni jer..nak suh anak2 die hidup punya pasal..

Dan sekarang, aku patut rasa puas hati dan lega sgt2 sbb anak2 die dah besar n sihat2 belaka..jika sebelum ni kalau waktu mlm aku letak anak2 die dlm rumah (dasyat kan aku..ha3..aku mmg mcm ni pun!), tapi sekarang aku dah letak anak2 die dlm sangkar sekali dgn ibu die..syukur Alhamdulillah..berbaloi jgk kan..he3..
Harapan aku moga anak2 si putih dgn si abit ni akan membesar dgn baik..he3..Amin..
1st week




2nd week




Now!









“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

No comments:

Post a Comment