Saturday, August 27, 2011

peringatan semasa di jalan raya


Assalamualaikum…

Hari ni, terasa nk kongsi skit dgn korang semua ttg perkara2 yg boleh berlaku semasa kita berada di jalan raya..alang2 kita dah nak raya dah kan..mesti lah ramai yg nak balik kg, nk pergi beraya rumah sanak saudara la..nak pegi shopping la…mcm2 lagi lah kan..
Ni semua apa yg sy nampak & perhati kan sepanjang sy praktikal..hehehe..
(sbb tiap2 hari sy kena tunggu ayah sy ambik, so smbil2 tgh tunggu tu, sy suke tgk gelagat pemandu2 kita kat Malaysia ni..heheehe..)

1)    Org kita ni kan, suke sgt bawak keter laju2..knp erk?...korang kejar apa sebenarnya?...xkan lah korang kejar kubur korang sendiri kot!!???

2)   Time nak masuk simpang ke, berhenti tepi jalan ke, ramai sgt sy tgk, suke2 hati mak bapak die jer masuk@berhenti tanpa bagi signal..masalah jgk ni..apa korang ingat, atas jalan tu, korang sorang jer ke yg bawak kete??

3)   Ni satu lagi budaya org Malaysia ni..parking@berhentikan kerete suke2 hati..kalau jalan tu mmg besar, lantak lah..ni masalahnya jalan tu dah la sempit, yg korang pegi parking kat tgh2 jalan tu apa hal!!???...tu yg buat jalan makin jam tu..ngokngek betul la…

4)   Yg ni pulak budak2 motor..korang ni mmg x ada kerja @ mmg sengaja cari mati?...dah tahu dah jalan tu sibuk, yg korang pergi lepak kat tepi2 jalan tu apa hal?..dah kalau ada yg terlanggar ko, ko marah..sape suruh ko duk kat situ, buat menyemak jelah korang ni..tulah, org suh sekolah x nak sekolah..kan dah ‘sengap’ dah tu.

5)   Ni nasihat tu warga emas yg bawak kete kat kawasan Bandar…bkn x nk bagi atok2 @ nenek2 bawak keter..tapi, kalau kat tempat2 mcm tu elok kalau atok2 @ nenek2 suh org lain jer bawak..sbb blh menyusahkan org lain..fhm2 jelah atok2 @ nenek2 bawak keter mcmana kan..slow emotion jer..bagus atok2 @ nenek2 ni kan..tapi, kalau dlm Bandar bawak mcm tu, mmg jam la jalan cyg..huhuhu..maaf yer atok2 @ nenek2..

6)   Ni satu lagi yg sy mmg x suke tgk..lori ke, bas ke, keter ke…knp erk korang suke sgt follow keter depan tu rapat sgt???...nk tunjuk yg korang punyer lagi cantik ke apa??...x payah la nk tunjuk2..silap haribulan, muncung korang tu tercium bontot org depan tu baru padan muka..lepah tu ,mulalah mtk ganti rugi lah apalah..

7)   Kalau jam, korang mmg suka sgt merungut, maki hamun org lain lah..marah la konon sbb terpaksa stuck atas jalan sampai berjam2..betul x?...cuba korang fikir balik, kerajaan dah pesan lama dah, kalau x nak duduk dlm jam tu, jgn la korang bawak keter time sesak mcm tu..banyak lagi mase2 lain kan..same jgk time nk shopping..yg korang pergi time org ramai tu knp..shopping la awal2..jgn la last minute mcm ni..kan dah jam teruk..

8)   Last sekali, lampu signal..korang perasan x ada sesetengah kete yg lampu signal nya mmg x terang..kadang2 x Nampak pun lampu tu menyala..betul x?..kalau malam, mmg la x kisah..tapi time siang ni..keter belakang kadang2 mmg x boleh Nampak keter depan tu bagi signal ke x..sbb lampu x terangkan..so, pegilah baiki yer..dan lagi satu, jgn la bagi signal last2 minit..nk masuk simpang baru bg signal..ooiitt!!!!kalau mcm tu baik x payah tekan signal korang tu..apa da…

Ini apa yg sy dapat dari pemerhatian sy jer..jadi kalau ada yg terasa hati, mtk maaf byk2 lah yer..sy Cuma nk bg nasihat supaya kita boleh sama2 kurangkan kadar kemalangan ni..mmg betul, ajal maut di tangan Allah..tapi, sbg manusia, x salahkan kalau kita usaha dulu..kalau x nk fikir ttg diri sendiri, cubalah fkir kat org lain..kadang2 yg x berdosa tu yg kena…

so, renung2 kan lah yer..

Yea….balik kampong!!!!!!!!!!!!!!!!



“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

No comments:

Post a Comment