Sunday, May 22, 2011

10 perkara…



10 perkara ttg sy..hehehe..
1)     Saya suke menangis..menangis sbb tgk cite sedih, tgk org lain sedih, dan sbb saya sendiri yg sedih..heee..(mak sy ckp sy ni mmg dari kecik mcm ni..banyak sgt air mata.hik3.)
2)    Saya suke kan kucing dan binatang2 lain yg seangkatan dgn nya..hehehe..(burung hantu salah satu nyer..)
3)    Saya suke mkn nasi dan tidur..ngeee…
4)    Bile saya mengamuk, mesti semua org takut..huk3x..(bahaya jgk sy ni kan..mcm bom jangka lak..)
5)    Ramai org ckp saya sombong, muke masam..susah nk senyum..betul ke? (saya x sombong la..huhu..)
6)    Saya suke kan colour purple…dulu suke pink..sekarang x dah..hehehe..
7)    Saya ada lesen kereta..lesen besar dah pun..tapi, takut nk bawak kereta..so, simpan jelah lesen tu..ngeee..
8)    Saya suke mengelamun dan berangan..hehehe..angan2 mat jenin…
9)    Cita2 dari kecik sampai sekarang…nk jadi cikgu..tp, x tercapai pun.huk3x..
10)  Bile sekali saya di tipu, susah dah nk ada peluang kedua..

10 perkara yg saya x suke..huhuhu..
1)     saya x suke lintah, semut, nyamuk, lipas dan cicak..
2)    saya x suke kotor & bersepah2...
3)    saya x suke mkn nasi dgn sos tomato@cili
4)    saya x suke paksa2 org
5)    saya x suke org sentuh@ganggu family saya
6)    saya x suke org arah2 saya buat kerja yg x ada matlamat dan arah tujuan
7)    saya x suke bercakap di waktu pagi..(mase baru bangun tido..ngee..)
8)    saye x suke mkn makanan2 yg manis2 sgt..huhuhu..cth:kuih muih
9)    Saye x suke org sentuh barang2 kesayangan saya (buat suke2 hati kt brg2 saya)
10)  Saya x suke org paksa2 saya dan x hormat org lain.

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tragedi Tanah Runtuh di Hulu Langat


Rasenya baru semalam kite di kejutkan dgn kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa yg sudah beberapa tahun berlalu..barangkali mungkin ada sesetengah antara kita yg sudah lupa dgn kejadian itu..begitu jg dgn peristiwa highland towers..
Dan semalam, kita di kejutkan lg dgn satu kejadian tanah runtuh yg meragut 16 nyawa..
16…bkn lah satu angka yg skit bile ia melibatkan nyawa..bayangkanlah..majoritinya adalah kanak2 yg x berdosa..lebih memilukan bile ada antara mereka adalah anak2 yatim..al fatihah dan takziah diucapkan kpd ahli keluarga mangsa…(untuk gambaran dgn lebih lanjut, boleh lah layari blog teman saya...http://airmien.blogspot.com/2011/05/tragedi-tanah-runtuh-hulu-langat.html)
Sekarang, bkn masenya untuk kita menunding jari, untuk menuduh pihak2 yg berkenaan..tapi, sekarang adalah masenya untuk kita renungkan kembali, apa punca semua itu berlaku..bkn baru pertama kali kejadian seumpama itu berlaku kat Negara kita ni..
Jadi, fikir2kan lah…

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Menantu yg baik



Saya tahu, bkn senang nk jadi seorg menantu yg baik.
Org mungkin akn kata yg saya x pernah melalui semua itu lg, jadi senanglah sy nk kata @ komen apa2..betul x?
Tapi, bagi sy, saya jadikan ini sebagai panduan utk sy pada mase hadapan krn insyaAllah, sy akn melalui semua itu jgk suatu hari nanti..
Saya hidup dlm family yg cukup besar..
Jadi, mcm2 ragam2, situasi yg boleh sy lihat..
Mungkin mase kecik2 dulu, sy x faham apa erti kehidupan..
Tapi, bile umur dah semakin mencecah 26 ni, sy semakin faham..
Bagi sy, perkahwinan bkn sekadar ikatan antara dua hati, tapi ia jgk melibatkan ikatan dan penyatuan antara dua keluarga..
Islam sendiri menggalakkan silaturahim antara kita kan..
Jadi, dgn perkahwinan itu sendiri membawa kepada satu ikatan silaturahim antara dua keluarga…sekaligus memperkuatkan lagi ikatan antara kita..
Perkahwinan jg bkn sekadar untuk berkahwin dgn die semata2..tp, dgn family die jgk..
Sbb tu org tua2 ckp, nk ambik hati anak, kenalh ambik hati org tua nya dulu..betul x?
Kalau dulu, kita selalu dgr cerita ttg mertua yg garang, x berhati perut, selalu buli menantu dan mcm2 lg lah..
Tapi sekarang, dah terbalik pulak..menantu pulak buat perangai mcm ‘hantu’..
Menantu zaman sekarang langsung x hormat family mertua, nak balik rumah mertua pun susah..seolah2 dah x ada ikatan disitu..yg die ada Cuma ikatan antara die dgn suami@isterinya sahaja..
Mcm yg sy ckp tadi lah..kita berkahwin bkn dgn die sahaja..tp seluruh family die..jadi, mestilah kita kena bersikap adil dgn kedua2 belah pihak..betul x?
Walau x suka sgt sekali pun dgn family mertua kita tu, sekurang2nya hormat lah sikit..mertua kita tu dah mcm mak n ayah kandung kita dah tu..kalau kita derhaka kat mereka, samalah mcm kita derhaka kat org tua kita sendiri..na’uzubillah..
Oleh itu, sama2 lah kita renungkan..jadikan pedoman dlm diri kita..x kiralah yg dah berkahwin @ x..
Jgn runtuhkan satu ikatan yg bkn senang kita nk bina itu…
Peace no war..O+O

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tuesday, May 10, 2011

Handphone kesayanganku rosak..huk3x..




Dah 3 tahun rasenya sy pakai phone ni..
Mcmana x sayang..
Dari dulu die lah teman, die lah musuh, die lah penawar duka..die lah tempat sy melepaskan amarah sy..he3x..[patut lah jahanam..hak3]
Tgk lah rupanya..keypad pun dah x nmpak..dasyat2…sampai dah x hidup2 terus dah tu..
Mapuh terus dah..ha3x..
X delah..sy sy die..jd, mestilah jaga die dgn baik kan..
Tp tulah..dah x ada rezeki..nk wak macamana…sob3x..
Mujur lah ada phone zaman kuno ni (pinjam dr ayah)..kalu x mmg huru hara lah sy..
X pelah..kuno pon kuno lah..jnji boleh mesej, buleh call..hehehe..
[x ada tel.pun x pa lah sbnrnya..ha3x]

Ada sape2 nk tolong sponser handphone baru x?
Heeeee





laptop kesayangan sy ni pon dah uzur sgt dah ni...tp ok la..boleh die bertahan dgn sy selama 5 tahun ni..hukhukhuk..
harap2 die masih boleh bertahan lg lah..sbb lepas ni kena wak thesis lak...
sabar yer cyg..:)





“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tamat sudah..(*w*)


Tamat lh sudah sy punyer exam tuk semester terakhir ni..he3x..
Tapi…
X tahu nk rase ape…hu3x..
Sedih ada..gembira ada...x ada perasaan pun ada jgk..
mcm2 lh sy ni kn..ngee..
apa2 pn bln 7 ni dah strt dah prktikl…
tapi…masalahnya..
tempat yg nk praktikal tu pun x dpt2 lg..
aishhh..
malangnya nasib…
org lain sume balik dgn suke hati..
tapi sy balik dgn duka hati..hee..
dah lah terpaksa balik lmbt..
boleh pulak nya buat taklimat hari khamis..
org semua dh balik la time tu..huk3..

[merungut jelah pompuan ni tahu..ha3x..bkn merungut..Cuma terkilan..huk2…]

Mungkin ada hikmah di sebalik semua ni kn..
Jadi sabar jelah…mcm lah x biasa..hak3x..
Apa2 pun..selamat bercuti lah semua..panjang cuti korang tahun ni yer..[masuk balik bln 9 tu..nasib baik prktikal start bln 7 lg..hehehe]
Saya pun nak balik bercuti jgk ni..hehehe..

Sabar….:)

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)