Tuesday, April 19, 2011

good luck kawan2


Just to wish good luck kpd kawan2 yg akan menghadapi final exam x lama lg..:)
Buat elok2 k
Terutamanya mereka2 yg dah final last ni..(mcm sy lah.heee)
--------------------------------
Sy x dapat balik study week kali ni…huhuhu..
Tapi, x pelah..insyaAllah…yg ni last dah sy nk amek exam, nk study.
Heehehehe..
(kalau panjang umur lagi, dah ada duit skit, boleh la sambung belajar lg..insyaAllah..)
Ok lah, tuk sem last ni, sy punyer final exam date x berapa ok sgt sbb hbs lambat..huhuhuhu..
27 april 2011 (ptg)= IBFS (Islamic banking & financial services)
29 april 2011 (ptg)= ICM (Islamic capital market)
30 april 2011 (ptg)= MKT (financial services marketing)
3 mei 2011 (pagi)= ADV.FIQH (advanced fiqh muamalat)
8 mei 2011 (pagi)= Legal Maxims (qawa’id fiqhiyyah)
May Allah bless you always!!!
Gambate…gambate..gambate..
Ngeee…


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Sunday, April 17, 2011

Al-Fatihah buat arwah Qistina Reny…


Walaupun sy x serapat seperti kwn2 die yg lain…tapi sy juga terasa dgn pemergian die..
Mungkin ramai yg x tahu, yg sy juga berkawan dgn die…Cuma x serapat mcm org lain..
Walaubagaimanapun, die cukup istimewa dlm hidup sy..
Sy pernah ckp kt die ttg ni dan die gelak..hehehe..die ckp pelik tu..sbb kami kn perempuan..mcm pelik jer bunyi nya kan..tp, sy ckp kt die..die cukup istimewa sbb die x mcm org lain..tp, mcm biasalah die..ckup merendah diri..walaupun mcm2 yg sy puji ttg die..die ttp ckp x delah..x delah..
Bile dpt panggilan ttg pemergian die..sy terkejut..blur kejap..mcm x percaya..tiba2 air mata sy mengalir..(betapa die ckup bermakna dlm hidup sy kn)…semuanya tiba2..terima kasih deh kpd yg sudi khabarkan berita sedih ni kpd sy..kalau x sy mmg x tahu langsung ttg ni..sumpah!
Mcmana sy boleh kenal die?
Erm…dulu, die x pernah pun knl sy..Cuma sy jer yg kenal die..perhatikan die dari jauh.(sbb tu die gelak, sbb die ckp sy pelik..hahahaha.)..sy suke tgk die..peribadi die..sblm die peluk Islam lg..(tp die ckp, die pun dah lame knl sy,Cuma x knl sgt la..itu mknanya sy pun famous jgk dulu..hehehe)..
Die bdk course sains geomatik mase kat arau dulu..sy pulak bdk akaun..mmg  xkn kenal pun kan..tp, oleh krn die cukup istimewa, ramai org knl die, termasuk lah sy..
Sy mula follow die punyer Friendster (mase dulu2), facebook dan blog http://www.hujanbalikkelangit.blogspot.com/..sy selalu bg comment2 kat die punyer blog..die pun x pernah ty sy ni siapa…dan pada 1 hari, sy berani kan diri tegur die kat FB..
Sejak dari tu, die mula kenal sy..hehehe..
Sy suke baca blog die..die suka luahkan apa yg die rase…tp, die mmg gadis yg cukup tabah..seolah2 blog tu dah mcm diari die dah…
Cuma, sy terkilan sbb dah lame x ty kbr die..sbb sy jarang sgt on9..sy jgk dah lama x bg apa2 comment kat die punyer blog…dan cukup menyayat hati bile baca entry die yg terakhir kat blog tu..huhuhuhu..
Dan sekarang die dah pergi jauh meninggalkan kami semua..die suke ckp kt sy bile sy puji die..die ckp, die masih tgh belajar nk jadi Muslim yg baik..Cuma die terkilan sbb org lain yg dah mmg Islam sejak lahir lg, x pernah nk menghargai apa yg Allah dah bagi..(mmg menusuk kalbu bile die ckp mcm tu..:(…)
Die pergi tiba2..tanpa kami semua bersedia tuk kehilangan die…sy tahu, teman2 rapat die, keluarga angkat die dan terumatanya family die pasti akn terasa kehilangan die yg teramat sgt..sbb die mmg cukup istimewa..takziah kpd family dan jgk sahabat2 arwah..
Sy bertuah sbb berkesempatan mengenali die walaupun ianya Cuma sekjap saje..semoga roh arwah di cucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan hamba2 yg solehah..amin…
Al-Fatihah…
(NurQistina Reny dlm kenangan…khamis mlm-14 april 2011)

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Dinner terakhir sbg student


Sem terakhir ni, dua dinner sy join..hehe..
1st dinner ISBAC
2nd dinner MAPRA
Selalunya susah nk pergi dinner2 ni..x suke etek.huhuhu..
Tp, sbb nk mkn punyer pasal..dua sekali sy pergi..hehehe..
Tp, x pelah..last dh ni rase..sbg student lak tu…lepas ni x merasa dah dinner mcm ni..betul x?
Yg x tahannya..ni first time sy makeup2 skit muke sy yg x berapa nk comel ni..hehehe..tp, sbnrnya x nmpk pun sy pakai makeup.heee
K lah, ni sedikit gmbr yg sempat kami snap2 mase dinner ISBAC yg diadakan di Taman Tamadun Islam kat Kuala Terengganu..mmg cantik giler lah tempat tu..fuhh!!!











Yg bawah ni pulak, gmbr dinner MAPRA a.k.a MALAM PRA GRADUAN kitaorg..Diploma dulu x sempat nk pergi..so, yg ni kena lah pergi kan..hehehe…











“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Persahabatan bkn utk di sakiti



Tgk lah upin, ipin serta kawan2 mereka tu..seronoknya zaman kanak2 mcm tu kan..
X ada masalah..x ada penderitaan..x ada bebanan..
Mase kecik2 dulu, kita kawan dgn sumua org..btl x?
X kira lah kita kenal ke x, jnji bile time main tu, kita blh main same2..lepas dah main tu, barulah nk kenal nama lah, apalah..hehehe..biasa lah..budak2..kalu time bergaduh lak, masam2 muka, x nk kawan teruslah..tp esoknya, terus baik.main sama2 lg...ha3x..kelakarkan?
Tapi..kita sekarang ni dah x mcm dulu..susah dah nk dapat kawan yg betul2 memahami, yg boleh masuk dgn kita..betul x?
Kalau ada pun, tapi, x kekal lama..bile dah terpisah jauh, terus lost contact..dah beranak pinak pun kita x tahu kan..begitulah lumrah hidup..kadang2 tu ada yg x ikhlas nk berkawan dgn kita..just nk ambik kesempatan terhadap kelebihan yg kita ada..bile susah baru nk dtg cari kite..bile senang..faham2 jelah kan..erm..
Walaubagaimanapun, sy bertuah krn sempat merasai semua tu..sampai ke hari ni masih ada yg stay lg dgn saya..bersama2 sy ketika sy susah dan senang..terima kasih banyak2 kawan2..walaupun sy tahu, sy bkn seorg sahabat yg sempurna..yg kdg2 selalu melakukan kesilapan yg buat org lain terluka..tp, sy ikhlas persahabatan ini..sy sayang kamu semua..
Bercakap sal terluka ni, sy pernah buat org terluka..bkn krn sy nk semua itu berlaku, tp sy terpaksa demi kebaikan semua pihak..mane mungkin kita mahu melukakan hati org2 yg kita sayang..betul x?
Jika benar2 ikhlas ingin berkawan, sy terima dgn ikhlas jgk..tp, kalau dah sampai menyakiti hati dan perasaan org lain tu, itu dah melampau dah tu..sy paling x suka org yg x hormat org lain..mmg sy anti gile2..
Jadi, sila lah hormat org sekeliling kamu..walaupun die Cuma seorg kawan yg selalu suke bergurau dgn kite (walaupun kdg2 gurauan itu melampau), hormat lah die..kalu kite x hormat org lain, adakah org akn hormat kite?..renung2kan yerJ
p/s: Sy sayang kawan2 sy..walaupun ada antara mereka yg x berapa suke sy..huk3x.


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

pengalaman menjadi facilitator


tanggal 31 & 1 hribln 4 hari tu, saya menyertai satu program yg telah di anjurkan oleh ISBAC (tapi yg organize nya bdk2 part 2)
program ni ala2 mcm kem motivasi dgn bdk2 form 5 yg nk amek SPM tu..hehehe..
kitaorg buat kat sek.men.keb.agama kuala abang kat dungun ni jgkJ
first time jejak kaki kat sekolah agama..jgn x tahu..hehehe..
tugas kami dlm program ni adlah sebagai fasi..ha3x..kelakar gak..yelah..org mcm saya n ink jadi fasi..he3x..tapi, itulah pengalaman yg kita dapat..betul x?
kalau kita x join, mcmana kita nk dpt pengalaman mcm tu kn?
Student2 kat situ pulak sempoi lah jgk..boleh masuk dgn kitaorg..nampak jgk la diaorg penat campur lak sepatutnya hujung minggu tu diaorg balik rumah, tp Alhamdullilah, mereka bagi kerjasama yg baik dgn kami..
Apa pandangan saya ttg students sekolah agama ni?
Erm…diorg punya fikiran yg matang, berfikiran jauh dan sgt kreatif..walaupun semua amek pure sains, tp mmg power la diaorg punyer skill yg kreatif tu..he3x.
By the way, ianya mmg satu pengalaman manis sbb boleh kenal adik2 kat sane..
Terima kasih sbb sudi layan kami dgn baik sepanjang kami kat sane..& wish good luck for your SPM nnti…miss u allJ

(sy punyer partner sgb fasi)

(ni kami punyer group..hehehe)

(tgh tunggu bas..)










“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Kenangan mase hari perarakan Maulidur Rasul (1432H)


Pada 14/2/2011 hari tu, bersamaan dgn hari sabtu kalau x silap saya, saya dan kawan2 join dlm perarakan Maulidur Rasul yg di anjurkan oleh uitm dungun..hehehe..
Dah lama sbnrnya saya x join perarakan Maulud ni..kalu x salah saya lah, last saya join mase form 6 dulu..(ish2…teruknya aku..)
Walaubagaimanapun, bangga jgk sbb sempat merasai semua ni mase tgh belajar lg ni..yelah..bile dh hbs belajar nnti, susah dh nk rase pengalaman2 mcm ni..betul x?
Walapun semput jgk sbb berjalan, tp ok la..hehehe..bdk2 ni pun asyik buat lawak jer..jadi x lah rase sgt penat tu..hehehe..
Buleh pulak geng2 yg giler bergambar ni, lagi lah huru hara..ha3x…
So, kt sini saya show lah skit gmbr2 yg sempat kite org snap waktu tu..yg paling saya suke time gmbr2 yg candid ni..he3x..sempoi!!








p/s: bkn senang nk rase semangat perarakan mcm ni pada zaman sekarang ni terutamanya yg berkaitan dgn ugama kite..jadi, selagi ada peluang, jgn lepaskan peluang tu..mane tahu, itu adalah peluang terakhir yg kita ada..renung2kan & selamat beramal..

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)