Sunday, December 18, 2011

Petua kecantikan (bahagian 1)



Assalamualaikum..

  • Merawat kulit berkedut:
Parutkan sebatang lobak merah yg telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

  • Segarkan mata:
sapukan minyak zaitun disekeliling mata sebelum tidur.

  • Menaik kan seri muka:
Basuhkan muka anda dengan menggunakan air basuhan beras yg ke-3. Bilas dengan air bersih setelah 10 minit berlalu. Amalkan selalu.

  • Mengelakkan keguguran rambut:
Ambil lemak ayam dan masak sehingga menjadi minyak. Sapukan ke kulit kepala. Seelok-eloknya pada waktu malam. Amalan ini juga dapat mencegah kelemumur.

  • Bibir pecah:
Bancuhkan air suam bersama gula merah dan sedikit asam jawa kemudian di minum beberapa kali. Amalkan selalu.

  • Tumit pecah:
gosok kan tumit kaki dengan menggunakan belimbing buluh. Kemudian berus tumit kaki dgn barus lembut. Amalkan selalu.

Nota kaki: keberkesanan bergantung kepada setiap individu k..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Bilamana kita patut hargai apa yg kita cyg



Assalamualaikum..

Bahagianya bile kita jatuh cinta kan?
Rase hati yg berbunga2..semuanya terasa indah…hari2 senyum jer memanjang..hati tengah bahagia lah katakan..he3
Tapi..bila semakin lama kita menyulam cinta, makin banyak cabaran, makin banyak dugaan yg akan kita hadapi..
Antara kita sedar atau tidak jer.
Setiap org pasti akan rasa mcm ni kan:
  •           Dia mencintai aku dgn sepenuh hati die, confirm lah die x kan tinggalkan aku.
  •         Aku dgn die dah berjanji sehidup semati, jadi tak perlulah aku nk risau ttg die..die x kan curang dgn akulah.
  •         Dia ckp die syg aku sgt2..aku suruh apa pun die sanggup buat. Tu yg seronok tu.
  •         Aku dgn die kan dah jadi pasangan kekasih, so die mestilah dgr ckp aku jer. Aku ada hak nak control die kan.
  •        Die kan bakal jadi suami/isteri aku.jadi mesti die tak kisah perangai aku mcmana pun. Terutamanya sifat aku yg manja2 ni.

Salah sebenarnya anggapan kita kalau mcm tu..
Kita kat dunia ni x kan ada satu pun yg akan kekal buat selama-lamanya.
(Cuma mat saleh tu jer yg senget sikit sbb usaha jgk cari ubat utk buat mereka hidup selamanya…ish3..dlm discovery channel ada sal ni).
Malah x kan ada manusia yg sempurna pun antara kita semua ni..
Tapi biasalah manusia..mesti nak kan kesempurnaan dlm hidup..sy pun pernah berfikir mcm tu..
Tapi, bila dah semakin besar, semakin pandai berfikir…
Sy mula sedar..siapa kita utk meminta-minta sesuatu yg bkn hak milik kita?
Apa hak kita utk memaksa, demand dlm semua perkara..
Kita seharusnya redha..bersyukur…terima dgn hati yg ikhlas terhadap apa yg Allah dah anugerahkan kat kita selama kita hidup ini.
Mmg betul kita harus berusaha utk mendapatkan sesuatu..
Tapi kalau usaha kita itu bkn tuk kebaikan, apa guna kan?

(apalah sy melalut ni..ish3..sy pun dah pening..ha3)
Ok2..moral of the story yer.. (Sebenarnya sy nak ckp ni jer:) hihi

Hargailah apa yg anda dah ada, apa yg anda dah lepaskan dlm hidup anda sebelum2 ni, dan apa yg anda akan dapat pada mase hadapan nanti.
Bila sekali anda kehilangan nya, anda mungkin akan menyesal seumur hidup anda..
Terimalah mereka dgn ikhlas, redha & penuh kesyukuran..
insyaAllah, hidup anda akan lebih bahagia.
Nobody’s perfect kan.
Mereka Cuma dtg sekali jer..xkan ada dua kali..
So, jgn pening2 k…
Cintailah, sayangilah mereka dgn sepenuh hati..
Hargailah mereka..
Kalaupun mmg jodoh itu bkn milik kamu..
Jgn sesekali pernah menyesalinya..
Anggap lah ia satu anugerah yg cukup bernilai buat anda..

Nota kaki: Berdoa moga kasih syg yg dibina x kan hancur musnah hanya krn sikap –ve diri sendiri….amin...


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Friday, December 16, 2011

Kelebihan surah Al-Fatihah


Assalamualaikum…

  • Surah al-fatihah jika dibaca 41x pada segelas air dan diminum, diusap pada muka, tangan, kaki orang yang mengidap demam panas, insyaAllah akan segera sembuh.
  • Baca dan amalkan 7x selepas solat fardu, insyaAllah orang yang mengamalkan nya dihindari dari segala kesusahan hidup.
  • Dibaca surah ini 41x selepas solat subuh, insyaAllah akan mudah mendapat rezeki, hutang langsai dan akan disenangi orang apabila bertemu dengannya.

Nota kaki: Jadi, bersama-samalah kita amalkan nya k..insyaAllah..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Sunday, December 04, 2011

Help me !...i can’t breathe !!!


Assalamualaikum..

I can’t..
Breathe..
Without you..
But I have to..
Breathe..
Without you..
 
 
 

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tell Me Why



Assalamualaikum..

I took a chance, I took a shot
and you might think I’m bulletproof, but I’m not
you took a swing, I took it hard
and down here from the ground I see who you are

I'm sick and tired of your attitude
I'm feeling like I don't know you
you tell me that you love me then you cut me down
and I need you like a heartbeat
but you know you got a mean streak
makes me run for cover when you're around
and here's to you and your temper
yes, I remember what you said last night
and I know that you see what you're doing to me

You could write a book on how to ruin someone's perfect day
well I get so confused and frustrated

I'm sick and tired of your reasons
I got no one to believe in
you tell me that you want me, then push me around
and I need you like a heartbeat
but you know you got a mean streak
makes me run for cover when you're around

why..do you have to make me feel small
so you can feel whole inside
why..do you have to put down my dreams
so you're the only thing on my mind

tell me why?

I take a step back & let you go..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Pengantin di Alam Barzakh



Assalamualaikum..

Pengantin...
untuk semua...
Pada suatu masa yang ditetapkan...

Kita pasti dirisik..
Pertunangan sejak azali..
Di hujung hidup nanti..

Berlangsungnya perkahwinanmu dengan maut..
Hantarannya..sakit dan nazak..
Tamu bertandang menghadiahkan esak tangis..
Pengantin dimandikan..

Dipakaikan baju cantik putih..
Wangian gaharu dan cendana..
Keranda jadi pelaminan..
Pengantin bersanding sendirian..

Di arak keliling kampung..
Berkompangkan azan dan kalimah kudus..
Akad nikahnya bacaan talkin..
Berwalikan liang lahat..

Saksi pula nisan-nisan..
Siraman air mawar..
Keluarga terdekat menepung tawar..
Tiba masa pengantin..
Menunggu sendirian..

Malam pertama bersama KEKASIH..
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan Dia menuntut janji..
Sucikah kita tatkala berpadu..

Pernahkah taubat sepanjang hayat..
Atau terkubur bersama dosa-dosa...
Dan Dia Kekasih itu..
Menetapkanmu ke syurga..
Atau melemparkan dirimu ke neraka



***AmAl KeRaNa AlLaH,hIdUp MuLiA,mAtI sYaHiD**
“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Why r u so mad on me?



Assalamualaikum..
Sy tak tahu apa salah sy..
Apa yg sy dah buat sehinggakan awak marah sy sampai begitu sekali..
Salah kah sy kalau sy mahu buat awak sedar yg awak bkn lagi milik sy..
Salah kah sy kalau sy mahu buat awak sedar yg awak sudah ada dia..
Sy pernah rasa macamana bila hati kita di lukai..
Sy tak nak dia turut merasai apa yg pernah sy rasai..
Jadi, salah kah sy kerana cuba menyedarkan awak ttg semua ini..
Dlm hati sy, awak ttp kawan sy sampai bila-bila..
Sampai ke akhir hayat sy..
Kalaupun awak mmg bencikan sy,
Sy redha awak..sy redha dgn apa yg telah berlaku..
Doa dan harapan sy semoga awak jaga dia elok-elok..
Jgn lukakan hati yg begitu tulus mencintai awak..
Harapan sy Cuma satu…
Semoga satu hari nanti awak akan maafkan sy & kembali menjadi sahabat sy..
Amin…



“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)