Thursday, November 04, 2010

Selamat bercuti..selamat tinggal 2o1o..jumpa lagi di tahun 2o11


Berakhir lah sudah semester aku kali ni..
Cepatnya masa berlalu kan..
Kebetulan lak final exam aku kali ni cepat pulak habis..
Balik awal ler aku sem ni..heheheehe..
Cuti pulak sebulan lebih..
Mcm biasa lah aku.
Mcm tahun2 yg lepas..
Duk kat rumah, jadi anak yg baik, mengasuh anak2 sedara, tido, makan, bina body (hihihihi), mengamuk dgn adik2 (garang kan aku..), bergaduh dgn jiran sebelah..heheehehe..pendek kata gak aktiviti aku sentiasa penuh bila duk kat rumah (walaupun x kije..heheheehe)
Sem depan last dah aku jd student..kira sem depan satu lg aku dah praktikal dah..selama 18 tahun hidup Cuma belajar n belajar..umur dah 24 dah..dgree pon x habis lg..hukhukhuk..
Tapi mungkin ade hikmah yg aku dapat walaupun aku hbs belajar lambat skit..yg penting ilmu yg aku dapat tu..hehehehe..betul x?
Yelah..tadika aku x sempat hbs..lari belum sempat dpat sijil..hukhukhuk..lepas tu masuk sek.ren..pah tu sekolah men..pah tu amek stpm pulak 2 tahun..tp last2 amek diploma gak (nmpak sgt x berapa nk cerdik..hehehe)..sekarang degree lak..master dgn PHD x tahu lg lah tercapai ke x nanti..huhuhuhu..
Tp x polah..aku bersyukur dgn apa yg berlaku pada aku sekarang ni..banyak yg aku belajar dlm hidup ni..Cuma alam pekerjaan jer yg aku belum lalui lg..takutnya..hukhukhuk..sbb bila dah kerja ni lagi besar tanggugjawab dgn dugaan kan..
K lah..mcm biasa lah..bila cuti sem start, automatically aku punye FB dgn blog meroyan aku ni pun turut bercuti..hihihi..
Jadi..selamat bercuti semua.. doakan moga result kami semuanya bagus2 belaka..hehehe..
Pada yg tgh bekerja tu, kijer elok2 k..
insyaAllah..panjang umur kita jumpa lg tahun depan, 2011..hihihihi..
Assalamualaikum… 

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Manusia ni ada macam2 kan..



Aku pon dah jumpa ramai org..
Mcm2 perangai ado.hukhukhuk…ado yg menyakitkan hati, ado yg menyenangkan hati..mcm2 la..
Aku pon dah byk dah kes ni…
Kes????kes polis ke????
Ish…bkn la..masalah dlm berkawan ni la..hihihihi..
Sbb aku pon bkn baik sgt..nk mengata2 org pulak..ish2..
Aku bkn nk mengata..tp Cuma mencerita kan pengalaman aku..
Supaya boleh jd peringatan tuk semua..dan tuk aku juga..supaya x tersasar di jalan Nya..
Terus terang aku ckp, aku mmg x suka kotor2 ni..aku x lah pembersih sgt..tp mmg aku x suka tgk benda2 kotor, bersepah2..huhuhu..sakit mata tgk..panas hati pon ado..yelah..kita penat2 bersih, kemas..tp org lain pulak yg sepah kn..bkn nya nk kemas balik..rasa mcm org x hormat kita..mcm x nmpk apa g kita dah buat..menyakitkan hati betul..tp selagi aku buleh bersabar, aku akn bersabar..tp tulah..kadang2..aku pun tersasar gak..pernah gak aku mengamuk sbb x tahan..huhukhuk..aku bkn yg jenis ckp direct, ckp terus terang ke, kias2 ke..semuanya aku simpan dlm hati..aku Cuma buat jer.dgn niat org akn nmpak niat kita..supaya mereka berubah..tp tulah..x sume org faham cara mcm ni..makin buat x tahu ada lah..hukhukhukhuk…bayangkan bila kita dah ada suami, family..patut ke kita jadi pengotor lg???x patut kita salahkan lelaki 100% bila diorang cari pompuan lain..kita sepatutnya tahu apa salah kita..kurangya kita…fahamkan…
Aku jg serius time buat kije ni..time study pon..aku bkn kedekut ilmu..tp cara aku belajar mgkin x sama mcm org lain..aku jenis yg kena faham dulu..barulah buleh nak bincang2 dgn org..kalu x aku akn jd makin blur..masalah tu..huhuhhu..
Kalu buat kije dlm kumpulan pulak, aku mmg straight la..aku x suke buat kije main2 last minit..cincai2 jah..kadang2 terasa gak bila kita sorang jer yg buat terbaik..tp yg lain x..(contoh)..aku mmg anti org2 yg suke buat kije sambil lewa, x besungguh2, tergopoh gapah sbb last minit buat kije smpai effect org lain..tu yg aku benci tu..sbb itu akn menyusahkan org..x terfikir ke org2 yg mcm ni??x terasa ke nk berubah???
Aku pon kadang2 buat salah jgk..aku manusia biasa jgk yg sllu buat salah..tp bile skli kite buat salah, kita akn ingt bnda tu..kita akn cuba baiki balik..cuba x ulang kesilapan yg sama..betul x?
Kuat kn hati ku ya Allah..semoga tebuka hati mereka2 ni tuk berubah..amin..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Kucing..




Kenapa yer aku suka giler2 kat kucing..
Tp semua binatang aku suke kecuali katak, ular, lipan, lipas n lintah n nyamuk..hihihihi..
Mungkin aku dah biasa di ajar dr kecik lg supaya sayang binatang ni..
Kalu kucing tu tak yah ckp la..tido makan semuanya dgn kucing..hehehe..
Ada jgk yg Tanya..x kotor ke?x effect apa2 ke bulu die tu..
Sebenarnya semua binatang kan x tahu mcmana nk jaga kebersihan mcm manusia..mereka pon bersih jgk..Cuma kita kenalah pandai2 nk sesuaikan mereka dgn hidup kita..kalu tuk solat tu, mmg kena jagalah..lagikan Nabi kita sendiri pon suke kucing..betul x?
Cuma aku terkilan skit..aku tahu x semua org suke kucing..ada yg x buleh tgk lgsng kucing ni..yg alergik dgn bulu die tu aku x kisah sgt la..mugkin yg ada asma mmg x buleh dekat dgn kucing..tp yg lain tu..ada yg ckp binatang ni kotor la..menyusahkan org lah..suka serang org...gigit2 org..kucing bkn mcm anjing..die x kn gigit2 kita suke2 hati (kecuali kucing liar yg rasa die terancam)..kalu kita buat jahat kat die, tentu lah die balas balik..mcm manusia jgk la..kucing kan x ada akal mcm kita..jd sepatutnya kita yg kena pandai pk..bkn nya kucing..huhuhu
Jadi aku harap, kalaupun ada yg x suke sgt2 kt kucing tu, jgn la smpai nk sepak terajang binatang tu..hormat lah skit makhluk lain ni..cuba bayangkan kalu Allah jadikan kita sbg kucing @ binatang lain????
Kalu ada kucing yg perlukan pertolongan kita, jgn teragak2 tuk tolong..ia satu ibadah jgk kan..sekali sekala kita beramal apa salah nya..tak luak pon..(o*o)..betul x?




“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Ampun kan aku...


Redup mata mu memandang wajah ku
Jangan menangis
Memang benar dulu kunci hati ku ada pada mu
Aku kembali di mata mu kini
Bukan kerana kamu
Bukan niat hati ku melara hati mu
Usah khuatir
Jika hadir ku melukai hati
Maaf ku pohon abadi
Kini di hati ku satu puteri
Yang pasti bukan nya kamu
Ampunkan aku
Seandainya engkau menangis lagi
Ampunkan aku
Memang aku bukan lelaki hidup mu
Ampunkan aku
Seandainya engkau masih merindu
Ampunkan aku
Mendung kini pasti akan berlalu

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Cinta ini membunuh ku-D’masive


Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak keruan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolak ku
Acuh kan diri ku
Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hati mu
Ku sedari
Ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau ingin kan
Kau hancurkan aku dengan sikap mu
Tak sedar kah kau telah menyakiti ku
Rela hati ini menyakinkan mu
Cinta ini membunuh ku…

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Dosakah aku-nidji


Dosakah aku
Mencintai mu
Mendampingi
Menginginkan mu
Aku menjadi diri sendiri
Tak peduli apa kata dunia
Ku ngerti hari ketika
Cinta datang
Cinta menang
Jadi sayang ku
Bertahan lah
Bila terkadang mulutnya kejam
Peluklah aku
Jangan menyerah
Mereka bukan hakim kita
Bintang yang mempertemukan kita
Cinta yang mempertahankan kita
Tuhan dengarkan doa
Dari cinta yang terhalang
Rasa yang mempersatukan kita
Cinta yang mempertahankan kita…

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Mengintai langit-coco


Setiap hari ku tulis
Yang aku telah jatuh cinta
Tapi ku rasa bersalah
Tidak ku menyatakan pada mu
Adakah engkau merasa
Apa yang sedang aku rasa
Terpanah tanjap asmara
Harapnya kau dah terima
Maafkan aku kerna menyintai mu
Maaf jika ku tak padan dengan mu
Tapi ku berjanji kau juwita hati
Akan ku jaga hingga akhir nanti
Maafkan aku terus memuja mu
Maaf aku yang terlanjur merindu
Di dalam hujan renyai
Aku mengintai langit
Mengharap engkau akan setuju
Mencintai aku……


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Saturday, October 02, 2010

aku yg hina....




aku insan yg hina..
aku hamba Mu yg hina..
layak kah aku tuk merasai syurga Mu...

aku seorg sahabat yg baik..
tp sebenarnya..
aku bkn sahabat yg baik..

aku melukai hati sahabat2 ku..
besar sungguh salah ku..
sehinggakan ada yg membenci aku...

aku tahu..
aku mmg salah..

sempat lg ke utk aku mmperbetulkan apa yg salah..
mmperbetulkan apa yg aku dah buat...


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

terasa hati..???



aku punyer seorang sahabat..

dulu..
die lah yg paling rapat dgn aku...
kami kongsi semuanya..
aku menangis dgn die..
aku ketawa dgn die..

tapi...
sekarang...
semuanya dah berubah..
dia yg berubah...
aku yg dah berubah..??

kami dah lama x brtanya kbr..
mngkin sbb aku sudah jumpa kekasih hati aku..

sejak dr tu, kami lgsng x contact..

tapi...
perlu ke hnya krn aku sudah berpunya..
die menjauhkan diri dari aku...???
salah kah aku..???
sehinggakan arwah mak die meninggal pon..
aku x diberi tahu...
salah aku ke..??

sekarang...
aku tahu...
die sudah cukup bahagia..

barangkali..
die dah x perlukan aku lg tuk jd shbat die..
(shbt sejati dunia akhirat..)

yer..
mmg aku rindukn die..
rindukan gelak tawa die..

tp..sume tu dah lame berlalu..
apa yg aku mmpu lakukan..
cuma mendoakan dari jauh..
semoga dirinya bhgia sehingga ke akhir hayat..
&
al-fatihah utk arwah ibunya...
amin..




“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Monday, September 27, 2010

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya;




1. Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun, zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya.

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima Kali




1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran. 
2. Aku rumah yang gelap, maka teranglah aku dengan selalu solat malam. 
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan. 
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar. 
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan "Laailaha illallah, Muhammadur Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya. 


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

5 sahabat chenta


Bersahabat memang best tapi ramai yg mula-mula jadik sahabat, lelama jadik muksibat. Apapun pilih lah yang terbaik dari apa yang terjadi dalam hidup ini. Tuhan tau apa yang baik untuk hambanya. Kalau kita terus menerus menipu orang. hentikan perbuatan tuh. Kalau kita terus menerus buat maksiat pun hentikan cepat sebelum kita tak sempat bertaubat. Hidup didunia nie memanglah mcm dalam syurga kalau kita tak ingat dosa dan pahala. Tapi kita juga ada agama, mudah untuk difahami tinggalkan yang dilarang buatlah apa yang disuruh. Yang tak disuruh tinggalkan lah. Syurga dunia tak akan kekal abadi. Syurga yang hakiki menanti kita. Fikir-fikirkanlah...
Nasihat al-Qamah:
Lima cara pilih sahabat
Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama: Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya. Dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua: Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga: Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat: Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima: Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu
mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia
suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan
hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat
kepada Dzat yang Memiliki mu."

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Wednesday, September 01, 2010

Yang terindah



Semenjak kau hadir dalam hidup ku..
Tiada lagi keresahan..
Kau mengetuk pintu hatiku..
Tanpa sedar hingga ku izinkan..
Kau yang bernama cinta..
Kau yang memberi rasa..
Kau yang ilham kan bahagia..
Hingga aku terasa indah..
Maaf jika ku tidak sempurna..
Tika bahagia mula menjelma..
Bila keyakinan datang merasa..
Kasih disalut dengan kejujuran..
Mencintai dirimu..
Merindui dirimu..
Memiliki diri mu..
Hingga akhir hayat bersama kamu..

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Saturday, August 28, 2010

lumrah hidup org yg bercinta..



entry aku sejak akhir2 ni byk pulak sal cinta erk..hehehe..

bukan nak ckp aku ni suke jiwang2 ni..tp Cuma nak kongsi sedikit pengalaman n pendapat je..huhuhuhu..

sekarang ni, yg buat hati aku cukup tersentuh bila tgk kawan aku putus cinta..berat sungguh rasenya kena tanggung perasaan n hati ni bile putus cinta kan..

tentulah aku faham keadaan die sbb dulu pon aku pernah alami apa yg die alami sekarang..huhhuu..

bile tgk keadaan die, teringat pulak kisah cinta pilu aku dulu..bile org yg kita syg ade perempuan lain..Cuma yg berbezanya dgn kawan aku ni, cinta mereka cinta terhalang..lagi menyayat hati kan?...erm..tp dlm kes ni, laki tu yg mtk putus..

mungkin dah takdir diaorg mcm ni..kena lah kite terima kan..Cuma yg buat aku terkilan, knp laki tu sanggup buat kawan aku mcm tu..huhuhu..smpai hati die bermanja2 dgn perempuan lain dlm facebook( mase masih couple)…mcmana x hancur hati kawan aku ni bile dapat tahu n tgk sendiri dlm fb tu..kot ye pon korang ada masalah, tp sekurang2 nya hormat la sikit hati gadis yg pernah korang puja dulu ni, yg pernah korang berjanji tuk sehidup semati ni..die pon punyer hati n perasaan jgk..sanggup org yg plg die syg, paling percaya buat die mcm tu..

aku bkn nak mengaibkan sape2..tp aku Cuma terkilan la…kenapa mesti melukai hati org lain demi diri kita sendiri…???

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

teka-teki

Satu pertandingan menjawab teka-teki telah diadakan antara sang monyet dan kura-kura. Al-kisahnya, mereka sebenarnya nak beradu kekuatan, tetapi tidak mahu menggunakan cara cerita zaman kanak-kanak dulu yang mana arnab berlumba lari dengan kura-kura..
Mengikut mereka, zaman IT ni lebih baik meraka menggunakan kepintaran akal dalam menjawab teka-teki. Teka-teki dimulakan dengan monyet (yang agak angkuh) bertanya soalan kepada kura-kura..


Monyet : Apakah yang sama macam lembu, muka macam lembu, ekor macam lembu, tanduk macam lembu... tetapi bukan lembu.. Kura2 : Nanti aku fikir sekejap..
Monyet : Jangan lama-lama sangat. Ini tak main talian hayat tau!
(Monyet merasakan bahawa kura-kura pasti tidak boleh menjawab soalannya.)
Kura2 : Aku rasa jawapannya ialah.... GAMBAR LEMBU... Betul tak nyet??
Monyet : Betul!!
Kura2 : Soalan tu, budak pra sekolah pun boleh jawab.
Monyet : Ye lah tu.... Soalan kau pulak macamana?? Aku tak sabar nak jawab ni..
Kura2 : Buah apa yang sering menimbulkan pertanyaan??
Monyet : Ada berapa talian hayat?
Kura2 : Aku bagi kau teka sampai 3 kali.
Monyet : Durian..
Kura2 : Salah..
Monyet : Rambutan
Kura2 : Salah jugak
Monyet : Buah tangan
Kura2 : Pun salah
Monyet : Kalau semua salah.... apa jawapannya?
Kura2 : Buah epal
Monyet : Kenapa buah epal??
Kura2 : Tu.. kau dah buat pertanyaan..... Ini bermakna buah epal lah jawapannya.
Ini bermakna aku menang!!!
Kura2 meninggalkan monyet yang masih termanggu-manggu memikirkan jawapan yang diberi

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Wanita Ketegaq (keras kepala)!




Menurut majalah tersebut, pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup
masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah.

Malangnya walau pun tinggal dibumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut
sangat menjolok mata. Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan dari pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya.

"Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki...." nasihat orang tua itu.Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan mengejek. "Siapalah kamu hai orang tua? Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan saya bakal berada di syurga atau neraka?"
Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata kata yang lebih dahsyat.

"Ambil hanphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahannam untukku," katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawasanya dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan dari si gadis manis. Sayang wajahnya yang ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis yang masih muda itu yang tidak menghormati hukum hakam itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas pun tiba perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut di dapati tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis.

Sedetik kemudian dia menggelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu.

Dalam suasana kelam kabut itu, tiba tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat.

Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu. Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati yang menimpa gadis malang tersebut. Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka dimakbulkan Allah? Nauzubillah, sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan ikhtibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai muslim sejati. Jangan sekali sekali kita mempertikaikan hukum Allah dan mahupun sunnah RasulNya saw dengan mempersendakan atau ejekan.

Kata kata seperti ajaran Islam tidak sesuai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan buat kita jadi kaya dan seumpamanya adalah kata kata yang sangat biadab dan menghina Allah, pencipta seluruh alam. Ingatlah teman, kita boleh melupakan kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi bagi kita. Hanya masanya saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh.

Janganlah menjadi orang yang bodoh, siapakah orang yang bodohitu? Mereka itulah orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul alamin. Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan. Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang di lakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu hingga terlalu prihatin takut kalau melanggar undang-undang itu.
Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah di gubal oleh yang menjadikan bumi ini. Setiap Sultan ada taman larangannya, begitu juga Allah swt. Taman laranganNya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hamba-hambaNya di muka bumi ini.

Sama samalah kita memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan
kekuatan agar sentiasa dapat menjaga lidah kita.

*Dipetik dari majalah Iskandariah Mesir 'MANAR ISLAM'

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Sunday, August 22, 2010

Mencintai tak semestinya memiliki..


Inilah prinsip yg aku pegang selama ni..mencintai x semestinya memiliki..
sbb bg aku, walau sekuat, setinggi, sedalam mana pon cinta kita pada seseorg tu, x semestinya kita akan dapat memilikinya suatu hari nanti..kalau dah mmg tersurah dkt Luh Mahfuz sane, 
kita mmg x boleh nak buat apa2…
berjanji lah kita walau sampai ke hujung nyawa sekali pon..
tp kalu dah Allah dah tetapkan begitu, begitu lah yg akan berlaku..

Adakah kerana aku pegang prinsip ini, aku selalu gagal dlm percintaan aku?
erm…entah lah..mungkin yer..mungkin x..mungkin dulu aku selalu sgt mengalah sehinggakan aku beri ruang tuk muncul org ketiga..
mungkin juga sbb aku terlalu jujur, ikut jer ckp org..erm..mungkin..
Mencintai x semestinya kita membiarkan org lain menyakiti kite.
tp mencintai memberi kita ruang tuk merasa apa itu bahagia..
bahagia kerana dpt merasai manis nya anugerah yg Allah bagi ni..namun..
x semua bahagia itu akan terus berakhir dgn kebahagian..akan ada yg kecewa..
akan ada yg terluka..akan ada yg merana..akan ada yg membunuh diri..
akan ada yg menjadi penghuni neraka..semuanya kerana cinta sesame manusia..
kerana itu lah..
mencintai x semestinya memiliki…



“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Lagi sekali…erm..


Sekali lagi ular masuk dlm rumah sewa aku ni..pelik kan..
rumah org lain x masuk lak..pagi td kira dah 3 kali ular masuk..huhuhu..n pg td..mase aku bangun, betul2 binatang tu ada kat kaki aku…haru..haru..
Mcmana erk nak buat lg..huhuhuhu
Tp ma aku ckp mungkin sbb die bau tikus kot sbb dlm rumah aku mmg ado tikus..2 ekor..huhuhu..
Macamana erk nak rase skrg ni?..fobia kot..yelah..dah dua kali..
bkn binatang biase..ular tu..yg ni pon warna hitam gak..tp besar skit..nasib baik kawan aku nmpk mase die masuk tu..kalu x…x tahu la apa jadi..huhuhu..
Harap-harap pas ni jgn la berlaku benda mcm ni lagi..
kalau lah kitaorg x nmpk benda tu masuk dlm rumah, x dpt nak di bayangkan apa yg akan berlaku nnti..mintak di jauhkan lah..huhuhu..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Ramadhan..1431 hijrah..






Ramadhan tahun ni mmg cukup bermakna buat aku..
Bahagia dan rasa bersyukur sgt2 dapat sambut ramadhan tahun ni..
Kenapa yer..?
Erm…
Aku bersyukur sgt2 sbb masih di beri peluang tuk merasai nikmat berpuasa..sebelum2 ni x rasa ke nikmat berpuasa???...erm..rase jgk..tp x sekuat ramadhan tahun ni. Terasa diri ini terlalu hina di mata Allah..terasa diri ini begitu lalai sgt sebelum ni..
Tp..syukur alhamdullilah..sbb Allah masih bg aku peluang, sbb aku masih lg bernafas tuk terus merasai kenikmatan bulan ramadhan kali ni..
Entah sempat entah tidak tuk aku merasai ramadhan tahun depan..kita Cuma merancangkan..entah2 aku x sempat nak rasai bulan syawal ni..hehehe..walaubagaimanapon, setiap saat, setiap detik kita sebenarnya perlu sedar n tahu yg kita akan mati bila2 mase je kan..mungkin sekejap lg kita akan mati, mungkin esok, mungkin lusa..
Bersediakah aku kearah itu..??
Namun begitu, aku seharusnya menikmati hari2 aku dgn ikhlas n sabar..sbb aku masih diberi peluang tuk merasai kasih syg family aku..tuk merasai kasih syg mereka2 yg menyayangi aku..bila dah makin matang ni, barulah kita tahu betapa pentingnya mereka tuk kita..barulah kita sedar yg selama ni kita x jalankan tanggungjawab kita dgn baik n sempurna..jadi..nikmatilah hari2 yg ada ini dgn bersungguh2..jgn sesekali melakukan perkara yg telah kita lakukan sebelum ni yg boleh buat kita menyesal seumur hidup..cukup lah..
Semoga Ramadhan tahun ni berjalan dgn lancar..insyaAllah..


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Tuesday, August 10, 2010

pelik tapi x pelik..



2,3 malam yg lepas, ada perkara yg telah terjadi kat rumah sewa aku ni..
Petang tu aku baru je balik dari kuala Terengganu (ada conference)..
Mlm tu mase aku tgh basuh kain (guna mesin..hehehe), tiba2 aku ternampak binatang tau.nmpak mcm cicak..tp sekali panjang giler.warna hitam.dlm hati aku terus terfikir yg tu mmg ular..huhuhuhuhu..terus aku melompat n lari kuar..mmg berdebar giler la..aku dgn housemate aku x tahu nak wak ape..ingt nak telefon gak bomba..tp x cnfrm binatang tu ular ke x.
Piker punyer pikir kitaorg nekad la mitak tolong dgn p.cik yg jual burger kat depan rumah ni..mula2 mmg die ckp die pon x berani gak.tp die setuju gak..hehehehe..
p.cik tu pon cari la kat bawah2 dapur tu..ingt kan binatang tu dah kuar..tp sekali mmg ade n mmg confirm seekor ular..tp p.cik tu ckp, anak ular tu..huhuhuhu..anak pon stay jgk ular kan..huhuhuhu..sekali p.cik tu katok kepala ular tu smpai mati..huhuhuhuhu..
selamat lah kitaorg mlm tu..tp mmg fobia la..nak gi dapur pon hati2 gak, takut ada lg yg laen..p.cik tu ckp gak suh letak limau nipis kat pintu tu.sbb ular takut dgn limau..huhuhhuhu..kalu d pikir kan mmg x logic gak ular buleh masuk rumah kami sbb kami duk kaw.perumahan..lagipon kat belakang rumah kami betul2 ada rumah lain..jd mmg  x pernah terpikir lah yg ular akn masuk..kalu mcm katak tu mmg dah biasa dah..ni ular..huhuhuhu..mtk d jauhkan la..
puncanya pintu belakang rumah aku ni ado lubang kat bawah..sbb tu la binatang2 ni buleh tu..huhuhuhu..yg lebih menyedihkan, bilik aku mmg dekat dgn dapur..bahaya jgk la..huhuhuhu..
pagi tu pulak, dlm kul 5 pg mcm tu la, aku terkejut giler sbb rasa mcm ada bulu jer kat kaki aku.bila aku bkk mata, ado sekor kucing warna putih duk bergesesl kat kaki aku..mcmana aku x terkejut..huhuhuhu..tiba2 ada kucing masuk dlm rumah..warna puteh lak tu..huhuhu..
yg peliknya mcmana kucing tu buleh masuk aku pon x tahu..huhuhuhu
mmg hari yg paling buat aku lemah jantung la..huhuhu

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Monday, July 26, 2010

Baby boy baru dlm “family” rumah sewa kami..


Akhirnya dpt jgk kami ‘anak angkat’ sorang..hehehehe..muda2 lagi dah ada anak angkat..entah parents die bg ke x ni anggap anak diaorg sbg anak angkat kami..hehehehe..nilah baby boy kami…merangkap anak sulung kpd housemate kami kat rumah sewa ni…(tp sekarang die dah transfer shah alam dah..huhuhuhuhu..xsempat nak tgk baby die)..comey kan..sebijik mcm muke ibu die.especially tang kening tu.hehehe..



kalu ikutkan umur..tentulah aku lbh tua dari ibu die..tp dah jodoh die smpai awal..hehehehe..rezeki die buleh baby dah..kami yg bersama2 dgn die spnjg tempoh die hamil pon buleh rasa bahagianya buleh jadi seorg ibu..tambah pulak dpt baby yg comel n sihat mcm ni..hati ibu mane yg x tersentuhkan.. kami pon buleh rasa perasaan tu walaupon belum kawen lg..hihihihi..to nur hafiza n suami:wish u all happy n take care the baby k..we miss u so much!!!

erm..aku biler agaknya erk..aku baru 24..(bln 11 ni baru 24..hehehe)..die pulak baru 25..erm..xdok la tua sgt pon lg kan..mgkn sbb trend org sekarang kawen awal kot..sbb tu lah aku dgn die terasa jgk tempiasnya..tp, nak wak mcmna..jodoh x sampai lg..insyaAllah..kalu dah tersurat, ada la tu jodoh kami nnti kan..amin..
kadang2 tersentuh jgk hati biler ramai kawan2 yg seangkatan dah kawen…jauh dlm sudut hati..’bile agaknya giliran aku..’..hehehehe..gelenya aku ni kan..gatal dah nk kawen kot..hohohohoho..bukan gatal la..tp seronok tgk org kawen..lbh2 lg dgn pilihan hati masing2.

Tp..x pelah..study dulu bg habis pahtu kijer..dah ok sume, barulah boleh pk sal kawen kan..lagipon aku ttp nmpak muda walaupun umur dah makin meningkat..hehehehe..(perasan nye!!!!)..pernah hari tu aku pg pasar mlm dgn ma aku..ada m.cik tu tnya aku”
“anok sekoloh ting. Berapo doh?mok cik dok rajin tgk pon?”…hikhikhikhikhik..seronok dgr…
tp ada gak yg ty aku ni “berapa org dah anak”..huhuhuhuhuhu..sedihnya..tua sgt ke aku ni..???:)

conlusion…hehehe..(mcm essei lak)..

sape2 pon mesti nak kawen kan..ada suami yg baik, anak2 yg comel serta family yg cukup bahagia..namun, kita Cuma merancang..mungkin kita x sempat nak rasai semua itu..mungkin jodoh kite x panjang kat dunia ni..mcm2 lg lah..jd, walauapapon yg berlaku dlm hidup kita nnti, kita harus redha..begitu jgk dgn aku..apa2 pon aku sentiasa berdoa moga jodoh kami berkekalan di dunia n akhirat..insyaAllah..

p/s:selamat berkahwin to all my frens..hehehe


“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Thursday, July 22, 2010

kencing syaitan..




Kencing SYAITAN..
Apabila di beritahu kepada Nabi S.A.W tentang seorang lelaki yang x bangun tahajud dan bangun ketika waktu sudah SUBUH…Nabi S.A.W bersabda:
“Lelaki itu telah di kencing SYAITAN di kedua telinga nya..”
Tahajud bukan segalanya tetapi kalau x mampu tahajud maka ada yang x kena pada hubungan HAMBA dgn TUHAN..
Kadang-kadang kita rase kite dah x buat dosa tetapi x mampu untuk bangun..
Ini samada kite perlu mengkaji lagi untuk mengetahui dosa yang pelbagai bentuk @ pun sbb hati kite berasa sudah sempurna dan inilah yang paling BAHAYA..
Orang yg selamat dari NERAKA adalah orang yang rugi spt dalam Surah al-A’raf:99
Doalah..
”oh TUHAN terimalah taubat kami, jauhkan kami dari dosa dan layakkan kami untuk bermunajat di sepertiga malam terakhir dgn ikhlas..”amin..

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

menghargai..



Adakala kita
perlu menangis
supaya kita sedar
bahawa hidup ini
bukan sekadar
untuk ketawa..
adakala kita
perlu ketawa
supaya kita dapat,
menilai betapa mahalnya
setitis air mata…
&
adakala kita
perlu menghargai
apa yang kita ada…
kerna selepas kehilangannya
baru kita menyedari
bahawa,
berharganya dia untuk kita..^_^

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)

Person that I miss a lot…




Rindunyer kat die..

Dulu mase kat arau, die lah kawan baek aku..

Susah senang aku semuanya dgn die.

Sekarang ni masing2 dah duk jauh..

Die di shah alam..aku pulak kat dungun ni..

Erm…

Mmg rasa sunyi sgt2 bile die x duk dkt dgn aku…

Susah dah nak jmpa kawan mcm die..

Aku jgk yg buat keputusan nak transfer ke dungun ni..

Kalu x kami dah same2 ada kat sane..stdy same2..mcm dulu..

Huhuhuhuhu..

Of course lah die dgn family die baik dgn aku..

Mmg terhutang budi byk giler la dgn diaorg..huhuhuhu..



Tiba2 terasa rindu lak kenangan2 kami n kawan2 yg lain mase kat arau dulu..

Sumenya mmg “kamcing” giler lah..hehehehe..

Susah dah kan nak dapatkan balik kenangan2 mcm tu..

Apa2 pun..mmg aku rindu yg teramat sgt lah kat HAZWANI RAMLAN@ kak waniJ

Hehehehehehe..sedih pon ada ni biler teringat kat die kat sane..

To kak wani tersyg..my wish for u..

May Allah bless u always..

Never give up in whatever u do..especially in ur study..

Study elok2 k..insyaAllah..sem ni akan lebih baik dr sem2 yg lepasJ

I miss u so much!!!!

“" tak ada insan suci yang tak ada masa lampau...dan tak ada insan berdosa yang tak mempunyai masa depan.." (◕‿◕)